Selasa, 20 November 2012

Soal-soal UN SMA dan Pembahasan

Text (For questions no 1-3)
    On Wednesday, my students and I went to Yogyakarta. We stayed at Dirgahayu hotel which is not far from Malioboro. On Thursday, we visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wishnu Temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and syiwa temples because Wisnu temple is being renovated On Friday morning, we went to Yogyakarta keraton. We spent two hours there. we were lucky because we led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobodur. We arrived there at 4 pm. At 5 p.m we heard an announcement that Borobudur gate was closed. In the evening, we left for Jakarta by Wisata bus.
1. The text mainly discusses ….
a. the writer’s trip to Yogyakarta
d. the writer’s experience at Yogyakarta keraton
b. the writer’s first visit to Prambanan
e. the writer’s impression about Borobudur
c. the writer’s impression about the guide
Answer : D
2. Which temple is being renovated?
a. Syiwa
d. Borobudur
b. Wisnu
 e. Syiwa and wisnu
c. Brahma
Answer : B
3. Which of the following statement is TRUE?
a. the writer and the students went to Yogyakarta for having a research
b. the writer went to Borobudur first and then to keraton c. the writer was very disappointed with the guide
d. Malioboro is very far from Dirgahayu Hotel
 e. the writer left for Jakarta on Friday
Answer : E
Text (For questions no 4 - 6)
A fox fell into a well and couldn’t get out. By and by a thirsty goat comes along. Seeing the fox in the well, it asked if the water was good. “Good,” said the fox,” it’s the best water I’ve tasted in all my life. Come down and try it yourself”. The goat was thirsty so he got into the well. When he had drunk enough, he looked around but there was no way to get out. Then the fox said,” I have a good idea. You stand on your hind legs and put your forelegs against the side of the well. Then, I’ll climb on your back. From there, I’ll step on your horns and I can get out. And when I’m out. I’ll help you out of the well.” The goat did as he was asked and the fox got on his back and climbed out of the well. Then he coolly walked away. The goat called out loudly after him and reminded him of his promise to help him out. The fox merely turned to him and said,” If you only had thought carefully about getting out, you wouldn’t have jumped into the well “. The goat felt very sad. He called out loudly. An old man walking nearby heard him and put a plank into the well. The goat got out and thanked to the old man
4. The text tells the story of ….
 a. a fox
d. an old man and the fox
b. a goat
 e. the goat and an old man
c. a fox and a goat
Answer : C
5. Paragraph two mainly tells ….
 a. how the fox helped the goat
d. the fox’s idea to get out of the well
b. why the fox got into the well
e. how both the goat and the fox got out of the well
c. how the fox got out of the well
Answer : D
6. “The goat did as he was asked ….” (p.3) What does the above sentence mean?
 a. The goat drunk enough and looked around
b. The goat came down to the well and drank
c. The goat called out loudly after the fox got out
d. The goat waited someone who might help him
e. The goat stood on his hind legs and put his forelegs against the side of the well
Answer ; E
Text (For questions no 7 - 10 )
Forest are very important to keep the soil fertile and to prevent flood. The fallen leaves and decayed plants become humus which makes the soil rich and holds the rainwater. For many years, people have not been obeying the government’s regulations. They have been cutting down the trees carelessly. As a result, thousands of hectares of land have become worse and the rivers will be full of mud. In the wet season there will be erosion and floods which will destroy the farm lands and villages.
7. What is the main idea of paragraph 2?
a. rivers are full of mud
d. erosions have caused floods
b. land becomes infertile
e. deforestation has caused a lot of destruction
c. floods destroy villages
Answer : C
8. The following statement are the advantages of forests mentioned in the text, EXCEPT ….
 a. they keep the soil fertile
d. they hold rainwater
b. they prevent flood
 e. they produce fresh air
c. they produce humus
Answer : E
9. Humus is made from ….
a. fertile soil
d. a kind of artificial fertilizer
b. rown leaves
e. decayed plants and leaves
c. the root of tree
Answer :E
10. The soil fertile and to prevent flood. The underlined word is synonymous to ….
a. cause
 d. change
b. move
e. produce
c. hinder
Answer : C
Text (For questions no 11 - 12) ·
Always take off your jewellery before doing housework. Detergents and cleaning powder can make it dull · Put jewellery on last when dressing, perfumes and hairsprays can tarnish it · Don’t swim when wearing any gold- you might lose it. Also, chlorine and saltwater can have a bad effect · Clean it regularly. Soak in warm soapy water and gently brush with toothbrush. Rinse in clean water and dry with a soft , clean cloth. · To prevent scratching, keep gold separately in a jewel box
11. What is the topic of the text?
a. carat guide
c. going for gold
e. What to look for
b. Buyer’s Guide
d. caring for gold
Answer : D
12. Which of the following can make your jewellery tarnish?
a. hairsprays and chlorine
c. cleaning powders and perfumes
e. salt water and warm soapy water
b. hairsprays and perfumes
d. detergents and cleaning water
Answer : B
Text (For questions no 13 - 15)
The Jakarta Post, a leading English- language daily newspaper, requires a qualified reporter. The following qualifications are required : 1. Indonesian citizen 5. Not more than 26 years old 2. university degree 6. pleasing personality, highly motivated and dynamic 3. willing to take a series of tests 7. Able to operate a computer 4. Good understanding of English, TOEFL score at least 550 Please send an application letter in English, a copy of current curriculum vitae, a photocopy of identification card, a photocopy of diploma, a photocopy of TOEFL score, a sample of writing in English, and a recent passport sized photograph to Human Resources Manager The Jakarta Post PO BOX Palmerah, Jakarta, 11001 Application should reach us before March 20, 2009.
13. Under what heading is this text likely found?
a. housing
b. education
c. furniture
d. job vacancy
e. travel agency
Answer : D
14. The Jakarta Post is looking for a person who is qualified in ….
a. Teaching English
c. making a series of tests
 e. being a human resource manager
b. Writing news report
d. leading a daily newspaper
Answer ; D
15. The Jakarta Post, a leading English language daily newspaper, requires a qualified reporter. The underlined word means ….
a. hires
b. find
c. needs
d. looks
e. employs
Answer : C
 Text ( For questions no 16 - 19 )
J.P : there was a bad accident on Sudirman street last night. A bus which was travelling south was hit by a large truck. Several people in the bus were killed, including the driver. The injured people were taken to the hospital. The driver of the truck was drunk. He was taken to the police station to be interrogated.
16. What happened on Sudirman street last night ?
a. a bus crash
d. a dead drunken driver
b. a truck crash
 e. a fight between two drivers
 c. a terrible accident
Answer :A 
17. The accident happened because ….
a. the driver of the truck was drunk
d. the driver of the bus escaped
 b. the driver of the truck ran away
e. the driver of the bus was ill
c. the driver of the bus was killed
Answer : A
18. The injured people were taken to the hospital. The underlined word means ….
a. killed
d. damaged
b. blooded
e. destroyed
c. wounded
Answer : C
19. From whom did the police get the information about the accident ?
 a. pedestrians
d. the passengers of the bus
b. the driver of the bus
e. both the bus driver and the truck driver
c. the driver of the truck
Answer : A
Text 7( For questions no 20 - 21 )
Pancake Ingredients : 2 cups all purpose flour, sifted before measuring 1 egg, slightly beaten 2 ½ teaspoons baking powder 1 ½ cups milk ½ teaspoon salt 2 tablespoons melted butter Direction : Stir together flour, baking powder and salt. In a separate bowl, combine eggs and milk. Then, add to flour mixture, stirring only until smooth. After that, blend in melted butter. Cook on a hot, greased griddle, using about ½ cup of butter for each pancake. Cook until brown on one side and around edge, turn and brown the other side. Recipe for pancake serves 4
20. The goal of the text above is to tell us ….
a. the process of making cakes
d. a description of pancake
b. ingredients needed to make pancake
 e. how to make pancake
c. how to serve pancake
Answer : E
21. The melted butter is mixed together into ….
 a. the mixture of flour, egg and milk
d. the mixture of baking powder, salt and egg
b. the mixture of milk and baking powder
e. the mixture of egg, flour and salt
 c. the mixture of egg and flour
Answer : A
Text (For questions no 22 - 23) Tom ! I am going to Anula supermarket to get some sugar. Would you like to turn the stove on when you are home? I have put some soup there. Just heat it for about 5 minutes and then take it out from stove before you have dinner
22. What is the message about ?
a. Telling Tom to eat the soup
d. Telling Tom to heat the soup
b. Asking Tom to buy some sugar
e. Telling Tom to wait for about 5 minutes
c. Asking Tom to go to supermarket
Answer : D
 23. I’ve put the soup there. the word there refers to ….
a. home
d. the supermarket
 b. kitchen
 e. Anula supermarket
 c. the stove
Answer : B
Text (For questions no 24 - 26)
Birds belong to a class of warm blooded vertebrate animals with feather covered bodies. Next to the animals, birds are the most important group of land-living vertebrates. All birds have feathers, although in some types, particularly those that cannot fly, the normal structure of the feathers may be much modified and be downy, woolly, or straw like. The forelimbs of birds are modified into wings. The bony part of the tail, except in the very earliest fossil birds is very short, and the visible tail is composed of feathers only. The teeth are absent except in some fossil forms. As in mammals the only other group of warm-blooded animal , the circulation is highly perfected so that there is no mixing of arterial and venous blood, but the arrangement of veins and arteries by which this is accomplished different in the two groups. Birds have keen hearing, although they have no external ears. The sense of sight also is very keen, but the sense of smell is weak or lacking, except few vultures and others birds.
24. The passage is about the …. of birds
a. species
d. classification
b. definitions
e. characteristic
c. clarification
 Answer : E
25. From the text we can conclude that both birds and mammals have ….
a. backbones
d. downy feathers
b. keen sights
e. weak sense of smell
c. keen hearing
Answer : A
26. Which of the following is NOT possessed by birds?
a. Feathers
d. Tails
b. Wings
e. Ears
c. Teeth
Answer : E
Text (For questions no 27 - 28)
“Bisa Saja” is choosen as the first single of the album and theme song of BROWNIES, since the lyric reflects the story in the movie. Budjana of GIGI demonstrates his skills in playing acoustic guitar in “ Cinta Terakhir “. Three other brand new song “Dilema”, “Jangan Bilang Pacarku” and “ Semua Orang Berhak Mendapat Rasa Bahagia”, gives supporting nuances to the movie flow as GIGI composed them by imagining how the scenes would like look based on the screenplay. When Hanung Bramantyo, the director, and Dewa Budjana of GIGI chated, Budjana expressed his interest in making soundtrack album. Then, he recommended a few of GIGI songs, which the producer accepted because of the chemistry they created with the movie. Since GIGI can provide a variety of colors to add all kinds of musical nuances to enrich the movie, the producer deemed it unnecessary to find other musicians to complete OST of BROWNIES. Armand Maulana (vocalist), I Gede Dewa Budjana (guitarist), Thomas Ramdhan (Bass player) , and Gusti Erhandy (Drum-stand-in player for Budhi haryono) put a lot of effort to this album. As a result, they’ve created perfect blend of movie and songs that makes BROWNIES tastier. It’s always fun to have a piece of Brownies in your mouth. But having it in your stereo set is more entertaining. No movie is perfect without musical score and OST of Brownies proved it excellent.
27. The passage is mainly about …
a. the description how the album is accomplished through a series of steps
b. an account of unusual or amusing incident retold by the album
c. a review an of an original soundtrack of movie
d. the process in making original soundtrack of movie
e. an amusing story dealing with experience in different ways
Answer : D
28. Which of the following statements is NOT TRUE according to the text?
a. Budjana is the acoustic guitar player of GIGI
b. “ Bisa Saja” is the theme song of BROWNIES
c. Hanung Bramantyo is the director of GIGI band
d. Armand Maulana is the vocalist of GIGI
e. OST of BROWNIES is excellent
Answer : C
Text (For questions no 29 – 33)
Is Smoking Good For Us? Before we smoke, it is better to look at the fact of smoking effects, not only for smokers but also for non smokers. About 50 thousands people die every year in Britain as the direct result of smoking. This is the seven times as many as deaths in road accidents. Nearly a quarter of smokers die because of diseases caused by smoking. Ninety percent of lung cancers are caused by smoking. If we smoke five cigarettes a day, we are six times more likely to die of lung cancer than a non- smoker. If we smoke twenty cigarettes a day, the risk is nineteen times greater. Ninety five percent of people who suffer from bronchitis are people who smoke. Smokers are two and half times more likely to die of heart disease than non- smokers. Additionally, children of smokers are more likely to develop bronchitis and pneumonia. In one hour in a smoky room, a non-smoker breathes as much as substance causing cancer as if he had smoked fifteen cigarettes. Smoking is really good for tobacco companies because they do make much money from smoking habit. Smoking, however, is not good for everybody else.
29. What is the text about?
a. A report of deaths caused by smoking
b. The effects of smoking for people
c. A calculation of how many cigarettes that may cause cancer
d. Information of the effect of smoking to non smokers
e. The result of smoking habit for tobacco companies
Answer : C
30. Which of the statement below is TRUE?
a. Smoking only does a good impact for the tobacco company
b. Non-smokers don’t have any threat of getting pneumonia
 c. Fifteen cigarettes a day is all right for smokers
d. Smoking can risk ninety five percent of the people in a country
e. The risk caused by smoking for non-smokers is low
Answer : D
31. What is the effect of smoking to non-smokers?
a. It makes non-smokers healthy
d. It causes so much fun
b. It makes non-smokers have a good life
e. it results in a better lung function
c. It risks non-smokers’ health
Answer : C
 32. What is the purpose of the text?
a. To make people realize the risk of smoking
b. To make non-smokers stay away from smokers
c. To make the government stop tobacco production
d. To make the doctors find the cure of lung cancer
e. To make people in Britain stop smoking
Answer : A
33. This is the seven times as many as deaths in road accidents (p.1) The underlined word refers to ….
a. The smokers
d. the accident
b. The non-smokers
e. the company
 c. The data
Answer : D
Text (For questions no 34 – 37)
During the twentieth century the world has witnessed the inventions of many amazing things. Television is a great invention, but there are arguments for and against whether it is the best invention of the twentieth century Television was invented in the1920s and first came to Australia in 1956. It has played an important role in communicating news. We can learn instantly about what is happening in the world because of television. Also, television has provided people with entertainment in their own homes. People in isolated areas can still feel the other part of the world because of television. For these reasons I feel that television could be considered the best invention of the twentieth century. On the other hand, there are other inventions that could be considered better than television. Some might argue that computer should be awarded the distinction of being the best invention because computer has made life easier. Others might argue that medical inventions such as heart pacemakers are best inventions because they help to save live. It can be seen that there are reasons for and against television being considered the best invention of the twentieth century. After looking at both sides I still believe it is the best invention.
34. What does the text mainly discuss?
a. The role of television in communicating news
b. The positive and negative impacts of television
c. The best invention of the twentieth century
d. Television is the invention of the twentieth century
e. An argument whether television is the best invention of the twentieth century.
Answer : E
35. We can learn instantly about ….
a. with ease d. without delay
b. rather lately
e. without doubt
c. very simply
Answer : A
36. Which of the following is NOT the benefit of a television?
a. It communicates news
b. It makes people have easy life
c. It provides people with entertainment
d. It informs people instantly what is happening in the world
e It makes people in isolated areas can feel the other part of the world
Answer : B
37. Which one is TRUE according to the text?
a. Television is the only great invention
b. Television makes people feel isolated
c. Computers make people’s lives more difficult.
d. Television keeps amazing things from around the world
e. The writer is sure that television is the greatest invention
 Answer : E
Text (For questions no 38 - 41)
 Facsimile, often called fax, is a way of transmitting texts and pictures over telephone lines. News services often use facsimile to send news, stories and photographs to newspaper and television stations. Banks, law firms and other businesses use facsimile to send copies of documents to clients and other organizations. A device called a facsimile machine is used for transmitting and receiving images. Facsimile machines resemble small photocopiers. However, they are equipped with a telephone or are connected to one. To send a document, the user inserts it into the machine and dials the telephone number of the receiving fax machine. After the connection is made, an electronic scanner on the transmitting machine moves across the page and converts the image into a set of electric signals. These signals travel over the telephone line to the receiving fax machine. Then machine converts the electric signals back into an image of the original document and then prints a copy. Some business people use small desktop fax machines or portable models at home or when they travel. A personal computer can also be used to send and receive documents if it is equipped with a special electronic circuit board called a fax board
38. What is the main information in paragraph 2?
a. a facsimile machine is a small photocopier
b. a facsimile machine is equipped with a telephone to transmit images
c. a facsimile machine transmits and receives images
d. a facsimile machine converts the electric signals back into an image
e. a facsimile machine sends documents to distant places
 Answer : C
39. What do you call in the facsimile machine that converts the image of the document into a set of electric signals?
 a. a copier
d. an electronic scanner
b. a converter
e. a transmitting machine
c. a telephone
Answere : D
40. What do you need to enable your computer to send and receive documents like a fax?
 a. a fax board
d. an electronic circuit
b. a transmitter
e. an electronic scanner
c. a signal converter
Answer : A
41. …. transmitting texts and pictures …. The underlined word may be replaced by ….
a. sending
d. translating
b. changing
e. connecting
c. processing
Answer :C
Text (For questions no 42 - 45)
The Good Stepmother The old witch locked Hansel in a cage and set Gretel to clean the house. She planned to eat them both. Each night the children cried and begged the witch to let them go. Meanwhile, at home, their stepmother was beginning to wish she had never tried to get rid of the children. ”I must find them,” she said and set off into the forest. Many hours later, when her feet were tired from walking and her lips were dry from thirst, she came to the cottage belonging to the witch. The stepmother peeped through the window. Her heart cried out when she saw the two children. She picked up the broom leaning against the door and crept inside. The witch was putting some stew in the oven when the stepmother gave her an almighty push. The witch fell into the oven and the stepmother shut the door. “Children, I have come to save you,” she said, hugging them tightly. I have done a dreadful thing. I hope in time you will forgive me. Let me take you home and become a family again. They returned to their home and the stepmother became the best mother anyone could wish to have, and of course they lived happily ever after.
42. The story is about a stepmother who ….
a. cried every night
d. tried to run away from a witch b. planned to eat her children
e. Saved her children from a witch
c. begged a witch for money
Answer : B
43. Which statement is TRUE about the stepmother?
a. She was the witch’s friend.
d. She locked her children in a cage
b. She loved her stepchildren.
e. She visited the witch to see her children.
c. She hit the witch with a broom.
Answer :D
44. “The witch fell into the oven and the stepmother shut the door …. ” (p.4) The underlined word can be replaced by the word
a. closed
d. marked
b. opened
e. polished
c. painted
Answer : A
45. How did the witch die ?
a. She was burnt in the oven
d. She was locked in her house
b. She was trapped in a cage
e. She was pushed against the wall
c. She was hit with a broom
Answer : A
Text (For questions no 46 - 48)
 Philipines : At least nine people were killed and dozens were injured when the Philipines security forces clashed with dozens of slum dwellers who resisted the tearing down of their homes in the northern province, a police commander said Tuesday. Raul Gonzales, the police chief in the northern Cordirella area, said that the soldiers and police officers traded gunfire with dozens of people who are illegally occupying the private land in Kalinga province. “our team was ambushed on their way to the community to be demolished,” said Gonzales. He added that the security only defended themselves after the residents dug foxholes and opened fire with automatic rifles. “nine people were killed and dozens were wounded, including 10 police officers during almost 10 hours of fighting. We even had to evacuate some of our officers who needed surgery to get the bullets from their bodies.”Reuters
46. What is the passage about?
a. An illegal gunfire trade.
b. A demolition of illegal slum dwellers.
c. A fight between the police officers and the soldiers.
d. A clash between the security forces and the slum dwellers.
e. A clash between the police officers and the security officers
Answer : A
47. The clash happened because ….
a. illegal slum dwellers resisted the demolition of their home.
b. the police officers and soldiers shot the dwellers.
c. nine people were killed by the security forces.
d. the police officers firing the dwellers.
e. the people dwelled on private land.
Answer :A
48. Raul Gonzales said that …
a. ten police officers had to be evacuated.
b. ten police officers were killed in the fighting.
c. ten police officers were injured during the fighting
d. some of the wounded people needed surgery.
e. more than ten police officers were killed and injured an the fighting
Answer : A
Text (For questions no 49 - 50)
The polar bear is a very big white bear. We call it the polar bear because it lives inside the Arctic Circle near the North Pole. There are no polar bears at the South Pole. The polar bears live at the North pole. There is only snow, ice, and water. There is not any land. These bears are three meters long, and weight 450 kilos. They can stand up on their back legs because they have very wide feed. They can use their front legs like arms. The Polar bears can swim very well. They can swim 120 kilometres out into the water. They catch fish and sea animals for food. They go into the sea when they are afraid. People like to kill the polar bears for their beautiful white coats. The governments of Canada, the united states and Russia say that no one can kill polar bears now. They do not want all of these beautiful animals to die.
49. What does the passage mainly discuss?
a. The size of polar bears
d. Why people hunt polar bears
 b. Where polar bears live
 e. A brief description of polar bears.
 c. The habitat of polar bears
Answer : E
50. Which of the following statements is NOT TRUE about a polar bear?
a. A polar bear weigh 450 kilos
d. A polar bear goes into the sea when it is angry
b. A polar bear is three meters long
e. A polar bear can swim 120 km out into the water
c. A polar bear catches fish for food
Answer : D
 


Text 1.
On Wednesday, my students and I went to Jogyakarta. We stayed at Dirgahayu Hotel which is not far from Malioboro.
On Thursday we visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wisnu temples. They are really amazing. We visited only Brahma and Sywa temples because Wisnu temple is being renovated.
On Friday morning we went to Jogya Kraton. We spent about two hours there. We were lucky because we were led by a smart and friendly guide. Then we continues our journey to Borobudur. We arrived there at four p.m. At 5 p.m. we heard an announcement that Borobudur gate would be closed.
In the evening we left for Jakarta by Wisata bus.
51. The text above mainly discusses about ….
a.     the writer’s trip to Jogyakarta.
b.    The writer’s first visit to Prambanan.
c.     The writer’s impression about the guide.
d.    The writer’s experience at Jogya Kraton.
e.     The writer’s impression about Borobudur.
answer A
52. The purpose of the text is to ...  .
a.     tell past events.
b.    entertain readers
c.     describe a journey
d.    report an event to the readers
e.     inform readers about events of the day.
answer E
53. Which of the following statements is TRUE ?
a.     The writer and the students went to Jogyakarta for having a research.
b.     The writer went to Borobudur first and then to Kraton.
c.     The writer was very disappointed with the guide.
d.     Malioboro is very far from Dirgahayu Hotel.
e.     Them writer left for Jakarta on Friday 
answer E
54. Why were they lucky when they were in Yogya Palace ?
      Because ...  .
a.     the palace has been opened
b.    the ticket is very cheap
c.     they have hair cut for the tickets
d.    they have a smart and friendly guide
e.     they have a very strict guide
answer D
Text 2
This text is for question 20 – 24.
            Long long ago, mosquitoes didn’t buzz, they talked and talked.
            One day, Mosquito was talking to Iguana, telling her about his vacation, about every minute of his vacation. Mosquito would not let Iguana say one word. Iguana was so annoyed that she walked away, leaving Mosquito still talking. Iguana grumbled and waved her tail.
            She was still grumbling when she passed her friend Snake, and forgot all about saying hello. Snake was feeling hurt. He let so sad that he slithered down a rabbit’s hole.
            “ Help !” yelled Rabbit as she scurried out hole, terrified of Snake.
            “ What’s wrong?” cawed Crow as he saw Rabbit racing. Danger must be near,” Run for your lives !” cawed Crow.
            Monkey heard Crow’s warning and took off through the tree post, leaping branch to branch. When monkey landed on Owl’s branch, high up in a leafy tree. Owl’s nest tipped of the branch and fell to the ground, breaking Owl’s eggs. Owl was heartbroken, so much that she didn’t hoot for the sun to come up.
            The whole jungle was mad at Mosquito. Finally Owl hooted for the sun to come up and when it did, Mosquito lost his voice. All he could do was buzzing in everyone’s ears. “ Zzzzzzzzzz ! Is everyone still mad at me ?”
55. What did the Monkey do to the Owl’s eggs ?
a.     Monkey broke the Owl’s eggs when he was on the branch.
b.    Monkey climbed on Owl’s tree when he heard Crow’s warning.
c.     Monkey damaged the Owl’s nest when he climbed the tree.
d.    Monkey fell on the Owl’s eggs when he climbed the tree
e.     Monkey made the Owl’s nest fall when he landed on Owl’s branch
answer E
56. The communicative purpose of this text is ….
a.     to describe a place.
b.    To entertain or amuse.
c.     To explain a place.
d.    To give a view of an art work.
e.     To inform
answer B
57. Why did Iguana grumble ?
       Because ....  .
a.     Mosquito told him about his vacation
b.    Iguana was annoyed so he walked away
c.     Mosquito wouldn’t allowed him to say a word.
d.    Mosquito talked and talked
e.     Iguana waved her tail
answer C
58. She was still grumbling when she passed the Snake.
       The underlined refers to ...  .
a.     the Snake                      d. Iguana
b.    the Owl                         e.  Rabbit
c.     The Mosquito
answer D
59. Finally, Owl hooted for the sun to come up and when it did, Mosquito lost his voice. ( Pr. 7 )
       The underlined means ....  .
a.     the Owl hooted              d.  the Crow cawed
b.    Mosquito lost his voice  e.  the sun came up
c.     The Snake hissing
answer E
Text 3.

Germinating Petunia Seeds

Aim (Goal)
Follow these instruction to  germinate Petunia seeds
Materials and equipment
You will need:
-       a packet of petunia seeds
-       a seed tray  or small pole
-       loamy friable soil or potting mix
-       water
-       fertilizer
steps
1.     Fill seed tray with soil.
2.     Incorporate fertilizer into soil
3.     Scatter seeds on the surface of the soil.
4.     Cover seeds with a 3 mm layer of soil. Press firmly
5.     Spray water to moisten the seed bed
6.     Place  seed tray in warm, sunny position  (at least  25 deg C )
7.     Keep soil moist by watering gently while seeds are germinating. Seeds will germinate in approximately 10 – 14 days
60.     What kind of  material and equipment needed to plant Petunia?
  1. water, fertilizer, petunia seeds, small hole, friable soil
  2. water, fertilizer, petunia needs, small hole, friable soil
  3. water, fertilimer, petunia seeds, small hole, friable soil
  4. water, fertilizer, petunia seeds, small hole, friable soil
  5. weter, fertilizer, petunia seeds, small hole, friable soil
answer A
61.  X          : How many steps are needed to plant Petunia?
Y    : There are ….. steps.
  1. four
  2. five
  3. six
  4. seven
  5. eight
answer D
62.  X          : What must we put to the  seed tray?
Y    : We must put…
  1. water
  2. soil
  3. fertilizer
  4. Petunia seeds
  5. Plastic sheed
answer B
63.  X          : What is used to cover the seed?
Y    : We use…..
  1. water
  2. soil
  3. fertilizer
  4. air
  5. sand
answer B
64.  X          : Where must we place the seeds?
Y    : We must place them…….. position
  1. cold sunny
  2. warm windy
  3. cold windy
  4. warm sunny
  5. cold hot
answer D
65.  X          : How to keep the soil moist?
Y    : by …….them
  1. cleaning
  2. watering
  3. digging
  4. germinating
  5. drying
answer B
66.  X          : How long is the time needed to germinating Petunia?
Y    : It needs approximately ……….
  1. fourteen days
  2. fifteen days
  3. sixteen days
  4. seventeen days
  5. eighteen days
answer A
67. X    : The text above is belong to ………..genre.
      Y    : I think so.
A.    recount
B.    twist
C.    report
D.    procedure
E.    explanation
answer D
68. X    : Keep soil moist by watering gently while seeds are germinating (last step)
      Y    : The antonym  of the underlined word is…
A.    hard
B.    fast
C.    softly
D.    quietly
E.    quickly
answer A
Text 4
Why do Hawks Hunt Chicks.
             
  Once upon time, a hawk fell in love with a hen. The hawk flew down from the  sky and asked the hen ,” Won’t you marry me ?”
The hen loved the brave, strong hawk and wished to marry him. But she said,” I can not fly as high as you can. If you give me time, I may learn to fly as high as you. Then we can fly together The hawk agreed. Before he went away, he gave the hen a ring.” This is to show that you have promised to marry me,” said the hawk.
It so happened that the hen had already promised to marry a rooster. So, when the rooster saw the ring, he became very angry. “ Throw that ring away at once !” shouted  the rooster. Then she was so frightened at the rooster’s anger that she threw  away the ring immediately.
When the hawk came a few months later, the hen told him the truth. The hawk was so furious that he cursed the hen. “ Why didn’t you tell me earlier ? Now, you’ll always be scratching the earth, and I’ll always be flying above to catch your children,” said the hawk.
            The curse seems to have come true.
69. Why couldn’t the hen say ‘”yes” right away ?
a.     Because she did not love the hawk
b.    Because she had no ring to exchange
c.     Because it would make the roaster angry.
d.    Because the hawk was too brave and strong
e.     Because she had to learn how to fly as high as the hawk
answer E
70. What is the story about ?
a.     A hen and a rooster        d.  A rooster and his fiance
b.    A hawk and his wife        e.  A hawk, hen and rooster
c.     A hen and her children
answer E
71. The hawk flew down from the  sky and asked the hen ,” Won’t you marry me ?” ( Paragraph 1)
     What does the underlined mean ?
      a.    The hen wanted to marry the hawk.
b.     The hen refused to marry the hawk.
c.     The hen  agreed to be the hawk’s wife
d.     The hawk proposed the hen to be his wife.
e.     The hawk wanted to marry the hen at the sky.
answer D
72. Why was the rooster angry when he saw the ring ?
a.     The hen had betrayed him
b.    The hen had stolen his ring.
c.     The hen didn’t wear her own ring.
d.    The ring was not good for the hen
e.     The ring was too small for he hen.
answer A
73. What can we learn from the story ?
      We have to ...  .
a.     take care of our children           d. listen to others
b.    keep our promise                     e.  marry soon
c.     love one another
answer B

Text 5

Earthquake

I was driving along the coast road when the car suddenly lurched to one side.

At first I thought a tyre had gone but then I saw telegraph poles collapsing like matchsticks.The rocks came tumbling across the road and I had to abandon the car.When I got back to town, well, as I said, there wasn’t much left.
74. What is the aim of the text ?
      It is to ....
a.     to retell events with a homorous twist.
b.    to retell events for the purpose of informing.
c.     to retell events for the purpose of informing or entertaining.
d.    to describe how something is accomplished through a sequence of action or steps.
e.     to inform readers, listeners or viewers about an events of the day which are considered newsworthy or important.
answer E
75. What kind of natural disaster happened ?
  1. flood                            d.  earthquake
  2. forest fire                      e.  tsunami
  3. storm
answer D
76. Where was the writer when the earthquake happened ?
  1. he was riding the horse
  2. he was driving a long the coast
  3. he was getting back to town
  4. he was abandoning the car
  5. he got a flat tyre
answer D
277. What did the writer think when the car lurched to one side ?
      He / She thought ....
a.     car hit him                    d.  the telegraph poles fell   on his car 
b.    he had a tyre flat                             
c.     a tyre had gone                           e. the rock fell on the car
answer E
278. What happened to the town when he got back there ? The wrong answer is ....
a.     the town is completely destroyed
b.    the town is in ruin
c.     there wasn’t much left
d.    the town is completely in destruction
e.     the town is okay
answer C
The following numbers have no relation with the text above
79.After putting the sugar to the glass ….it for about 2 minutes.
  1. make
  2. add
  3. stir
  4. serve
  5. prepare
answer B
80.………the ice into the glass and shake !
  1. drop
  2. put
  3. send
  4. buy
  5. sell
answer B 

0 komentar:

Poskan Komentar